Bioritm, scurt istoric
Descoperirea ciclurilor bioritmice
Ciclurile bioritmice au fost descoperite la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20 in Austria si Germania. In aceasta perioada dr. Herman Svoboda, un psiholog din Viena a inregistrat observatii periodice pe diverse teme.
Cercetarile sale intiale inregistrau reapritia durerii si umflaturilor provocate de muscaturile insectelor, de asemenea, febra, boli si atacurile de cord. El a observat la nou-nascuti ca acestia refuza alimentele intr-un model ciclic. A mai remarcat deasemenea si visele ce se repeta cu regulalitate, dupa un model ciclic. Toate acestea au condus la descoperirea a 23 si 28 de zile de ciclu foarte distincte.
Dr. Svoboda a creat un dispozitiv cu diapozitive pe care l-a folosit pentru a prezice momentul in care au loc zilele critice dintr-un ciclu.
In acelasi timp, Dr. William Fliess de la Berlin, care a fost ales presedinte al Academiei de Stiinte germanice in 1910, a urmarit un focar de boli si de febra si modul in care unnii copii ar putea fi imuni la o boala. De asemenea el a confirmat existenta celor 23 si 28 de ritmuri zilnice, printre pacientii sai. Printr-o varietate de studii el a ajuns la concluzia ca exista o legatura intre ritmurile biologice si " evolutie , crearea de organisme si viata insasi ".
Ciclul de 23 de zile este de natura masculin si reprezinta starea fizica a oamenilor ( Ciclul Fizic ). Ciclul de 28 de zile are aspect feminin si influentiaza starile emotionale ( Ciclul Emotional ).
In 1920 Alfred Teltscher, un medic de inginerie , si profesor, a observat o fluctuatie ciclica in capacitatile intelectuale ale studentilor sai, acest ciclu a fost definit in 33 de zile. Aceeasi constatari de 33 de zile s-au inregistrat in studii similare in Statele Unite, toate acestea au dus la aparitia ritmului Intelectual ( Ciclul Intelectual ).
Au fost realizate multe studii in Statele Unite in timpul anilor 1940 si 1950 care au demonstrat o dispozitie mai mare fata de accidente si erori umane care au coincis cu zilele critice din grficul bioritmic.